Merkedager i november og desember

November

1. november – Reformasjonsfesten
Allehelgensdag ble tidligere tider feiret 1. november av katolikker. Dagen er nå flyttet til nærmeste søndag etter første november i mange land. Dette gjelder blant annet i Norge hvor vi faktisk feirer Allehelgensdag. (Denne dagen til minne om alle helgener uten egen dag og om alle døde overlevde altså reformasjonen, merkelig nok). I eldre tid, da reformasjonen var nyere ble Allehelgensdag slett ikke feiret. I stedet la de protestantiske landene feiringen av reformasjonen til 1. november. Reformasjonsfesten ble feiret 1. november til minne om Luthers oppslag av de 95 teser i 1517.

2. november Alle sjelers dag
Alle sjelers dag fulgte umiddelbart etter Allehelgensdag i eldre tid.

5. november – Guy Fawkes Day
Remember, remember the fifth of november, synger engelske barn denne dagen.

Guy Fawkes Day feires i England og en del steder i USA. Guy Fawkes Day kan gjerne feires med bål og litt fyrverkeri. Alternativt kan du feire dagen med å se filmen V for Vendetta, som er den første filmen som er som er laget med Guy Fawkes som tema.
Lær deg barnereglen om Guy Fawkes og løp rundt og minn folk på at de ikke må glemme femte november.

Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot…

 

første søndag i november – Allehelgensdag
Allehelgensdag ble kalt Helgemesse i eldre tid og ble feiret 1. november, nå feires Allehelgensdag første søndag i november. Allehelgensdag er en fin dag å besøke kirkegårder og gravsteder med kranser og lys.

11. november – Mortensdagen eller Mortensmesse
Mortensdagen er dagen for å spise gåsestek og drikke god vin.

andre søndag i november – Farsdag
Farsdag andre søndag i november ble lansert for å hedre alle fedre.

3. torsdag i november, lanseres årets vin fra Beaujolais over hele verden
Lanseringen av årets Beaujolais Nouveau er en stor festdag for mange og det skjer på samme dato over hele verden. Mange feirer dagen med å drikke mye vin.

21. november – Marioffer
Marioffer eller Marias framstilling i tempelet som treåring

23. november – Klemetsmesse
Klemetsmesse ble også kalt Båtsok pga. ankersymbolet

25. november – Karimesse
Dagen ble kalt Kari med rokken eller Karimesse

Thanksgiving

30. november – Andresmesse
For Andresmesse var symbolet andreaskors eller fiskekrok

Desember

4. desember Barbromesse

Dette er en gammel merkeddag til minne om en katolsk helgen. Dagen ble også kalt for Barbrodøgeret.

Da skulle spinningen til jul begynne. I følge tradisjonen skulle solen forsvinne denne dagen for å komme tilbake på Lussinatten, den skumle natten før Luciadagen 13.desember

Barbro skal i følge legendene ha levd i Tyrkia på 300 tallet. Hun var utrolig vakker, så vakker at Dioscorus,, faren hennes stengte henne inne i et tårn slik at ingen friere skulle finne henne. I tårnet ble Barbro kristen, det likte ikke faren, som prøvde å drepe henne. På mirakuløst vis unslapp Barbro først, men faren overga henne senere til myndighetene og hun ble torturert. Imidlertid nektet Barbro å oppgi sin tro og faren ble pålagt å drepe henne. Etter drapet ble Dioscorus straks slått til jorden av et kraftig lyn og brent til aske. Barbro ble gjort til katolsk helgen etter sin død og var svært populær.

Hun ble helgen for kanonskyttere, artellerister, artelleriregimenter i flere land, også i Norge har henne som sin vernehelgen og markerer Barbromessedagen.

6. desember – Nilsmesse
6. desember ble kalt Nilsmesse eller Nikolausdagen til minne om st. Nicolaus, som kan være opphavsmannen til myten bak julenissen.

9. desember – Anna Røytrøv
Anna Røytrøv ble feiret til ære for jomfru Marias mor Anna. Mange steder var det skikk å starte bryggingen av juleølet og legge tørrfisken i vann denne dagen.

10. desember – Utdelingen av Nobels Fredspris

10. desember – Menneskerettighetsdagene
Menneskerettighetene ble vedtatt av FN i 1948.

13. desember – Lucia
Luciadagen blir feiret til ære for helgenen Lucia, som led martyrdøden. Flere steder i Norge ble denne høytiden tidligere kalt Mongsmesse. Tidligere ble natt til 13. desember sett på som årets lengste natt, og da kunne mystiske saker og ting skje. Dette kaltes Lussi Langnatt eller Lussinatti.

17. desember – Lasarusdagen
Denne dagen ble feiret til ære for Lasarus, som Jesus vekket opp fra de døde. Han var skytshelgen for syke.

21. desember – Tomasmesse
Tomasmesse var til minne om apostelen Tomas, som også ble kalt tvileren Tomas. Ellers er dagen mest forbundet med juleforberedelser.

21. eller 22. desember – Vintersolverv
22. desember (2011) snur sola og dagene blir gradvis lysere.

23. desember – Lille julaften
Lille julaften, ofte kalt dagen før dagen, var tidligere en festdag for den islandske biskomen Torlak Torhaldsson. Nå for tiden er det gjerne denne dagen man pynter og gjør huset helt klart til julefeiringen.

24. desember – Julaften
Dette er dagen vi har ventet på! Endelig er julaften her, dagen vi har ventet og forberedt oss på i hele desember. Vi feirer at Jesusbarnet kom til verden, og feirer sammen med familien.

25. desember – 1. juledag
25. desember er den helligste dagen i året. I følge tradisjonen skal man holde seg hjemme denne dagen.

26. desember – Staffansmesse
På Staffansmessen startet julefestlighetene for alvor. Dagen feires til ære for Stefan, som var den første kristne martyr.

28. desember – Barnemesse
Barnemessen ble feiret til minne om alle de uskyldige barna kong Herodes drepte i jakten på Jesus. Denne dagen skulle barna få noe godt å spise. De kunne besøke hverandre og ha det gøy på de voksnes bekostning.

31. desember – Nyttårsaften
31. desember er årets siste dag. Man feirer med en stor fest, som varer inn i det nye året. Det er vanlig å feire med gode venner, god mat og champagne mens man ser på fyrverkeri.