Julemåneden

Julestemning laget av Kristine
Julestemning laget av Henry

Julemåneden

Julemåneden er nok litt travel med juleavslutninger og masse som skjer, men her er også masse kos... Gløgg er obligatorisk i julemåneden og det er også Julemysteriet, baking og juleverksted. Julefilmen må jo sees og en tur på teateret skader heller ikke :)

Viktige markeringer

1. desember: Vi pynter til advent med lilla, første dag i kallenderen åpnes og nå er det lov til å kose seg med gløgg...

6. desember: Har adoptert en tradisjon de egentlig har i Holland. Har ungene vert greie ligger det en liten ting i skoen denne morgenen og har de vert ufyselige putter Lucifer dem i sekken sin. Heldigvis er ungene så greie at det til nå har ligget en liten ting og ventet i skoen denne morgenen.

13. desember: Dagen for lussekatter og lusiasang. Til glede for naboene våre (da fortrinnsvis de gamle og naboen oppforbi) gikk ungene rundt i nabolaget, sang lusiasangen og delte ut nystekte lussekatter

23. desember: Advent ryddes bort og det pyntes til jul. Denne dagen erveres det også grøt til de av familien som ønsker å komme innom.

24. desember: Selveste julaften. Denne dagen markerer nok alle på sin måte og her er det mye å gjøre for de voksne og koselig ventetid for ungene.

Romjulen og julebukk

Lille nyttårsaften og nyttårsaften er fine dager å gå julebukk på.

Tradisjonen med julebukk er veldig gammel; ja helt fra vikingtiden. 

Det er en tradisjon som desverre er i ferd med å forsvinne.

Julebukk omfatter flere gamle, folkelige skikker i Norge, Skandinavia og Nord-Europa knyttet til jul. Nøyaktig opphav er usikkert, men de varierende tradisjonene rundt geitebukken som symbol på julefeiring, som julevette, anfører i karnevalsopptog gaveutdeler og annet, stammer fra både førkristne og kristne skikker, det vil si germanske og norrøne forestillinger, kirkelige markeringer og seinere bondetradisjoner.

I dag har tradisjonen med «å gå julebukk» utviklet seg til en lek for barn som kler seg ut i romjula, på nyttårsaften eller 13. dag jul (helligtrekongersdag), går fra dør til dør, synger julesanger og får godteri og julekaker som belønning. Skikken var tidligere utbredt i hele Norden og Baltikum, men er nå i hovedsak bare levende i Norge. (kunnskap stjålet fra Wikipedia)