Merkedager i januar og februar

Januar

1. januar – Nyttårsdag
Nyttårsdagen er offisiell helligdag i Norge. 1. januar er den første dagen i kalenderåret både i den gregorianske og den julianske kalenderen. Det er 364 dager igjen av året — 365 hvis det er skuddår.

5. januar – Trettendagsaften
Dette var kvelden før Trettendedagen.

6. januar Trettendedagen eller hellig tre kongersdag
Trettendedagen blir julefeiringen avsluttet mange steder, gjerne med en liten fest. Du kan også fortsette julefeiringen til tjuendedagen hvis du vil, men du kan jo likevel feire de hellige tre konger.

7. januar – Eldbjørgsdagen
Eldbjørgdagen skålte man for ilden og St. Knuts minne. Det er en god tradisjon å skåle for ilden. Vi synes det er viktig å ta vare på tradisjoner i Norge.

11. jaunar – Brettemesse
Brictavia som vi feirer denne dagen er det igjen som vet hvem var lenger. Hun ble bare feiret i Norge og på Island. Det eneste vi vet om Brictavia er at hun i følge legenden ble henrettet med øks og at hun skal ha blitt født i Norge. Alt annet om henne her gått tapt.

12. januar – Midtvinterdagen
Midtvinterdagen var en opprinnelig hedensk offerfest som ble feiret 28 dager etter vintersolverv. Dette var dagen da våre forfedre feiret jul.

13. januar – Tjuendedagen
Tjuendedags Knut feier jula ut heter det, og nå er det altså slutt på julefeiring. Vanlige tradisjoner for å symbolisere at julen var over var å «koste» den ut med en sopelime, kaste øltønnen ut av kjelleren eller fjerne smøret fra bordet.

17. januar – Antonsmesse
Antonsmesse mintes klosterlivets far, Antonius fra Egypt. Han skal ha solgt alt han eide, og dratt ut i ørkenen. Han er også skytshelgen for dyrene, spesielt grisen.

20. januar – Brødremesse
Brødremesse ble feiret til ære for den hellige Sebastian og pave Fabian. Festdagen ble kalt brødremesse ved en misforståelse – de to levde ikke verken i samme land eller på samme tid.

21. januar – Prinsesse Ingrid Alexandra
Offisiell flaggdag for prinsesse Ingrid Alexandra, født 2004

25. januar Pålsmesse
Pålsmesse markerer apostelen Paulus’ omvendelse til kristendommen. I norsk folketro het det at arbeid som ble påbegynt denne dagen ville mislykkes.

Februar

Hele februar – karneval
Karneval, selve ordet er morsomt. Det arrangeres karneval over hele verden og disse festene, ja de er simpelthen verdens beste fester. Februar er karnevalsmåneden.

2. februar Kyndelsmesse – for lysene og Maria
Kyndelsmesse er en dag for lys og en dag for kvinner. Dagen er en fest til ære for Maria og noen steder i Norge var det vanlig å feire Kjerringjul. Det betydde god mat og sammenkomster for kvinner. I våre dager forslår vi at du feirer Kyndelsmesse med å invitere venninner til litt mat og en prat og hvorfor ikke støpe lys? Tenn masse stearinlys rundt i huset og er du ekstra aktiv kan du gå i spissen for en lysprosesjon eller et fakkeltog for fred.

3. februar – Blåsmesse
Blasius, er en armensk helgen som var lite kjent hos oss. Derfor tenkte de fleste heller på sterk vind denne dagen og det ble sagt at vinden kunne blåse bort vinteren. Blasius er likevel en helgen å merke seg fordi han beskytter mot og helbreder halsonder, og det kan vi vel trenge noen og en hver på denne tiden av året.

5. februar. – Ågotsmesse
Den 40 dager lange fasten før påsken begynner. Pass på å spise og drikke mye før denne dagen!

6. februar – Samefolkets dag

6. februar – Dortemesse
Dortemesse ble også kalt fiskefaredagen, og var den dagen sjøfisket begynte.

Andre søndag i februar – Morsdag
12. februar er det morsdag i Norge. Dagen har blitt lagt til den andre søndagen i februar. Den er en amerikansk oppfinnelse, men dagen har slått rot her i Norge. Sikkert fordi vi alle er så glad i moren vår. Det er vanskelig å si helt nei til en morsdag.

14. februar Valentinsdagen
Dagen for all kjærlighet. Kanskje er du heldig og får et kjærlighetsbrev?

Fastelavnssøndag
Fastelavn har røtter til middelalderen. Ordet kommer fra tysk Fasten-aben og betyr kvelden før fasten. Likevel er ikke fastelavn en eneste kveld, men egentlig tre dager. Fastelavn begynner med fastelavnssøndag, fortsetter med blåmandag, deretter med feitetirsdag. Feite tirsdag er også kjent som Fat Tuesday, og ikke minst som Mardi Gras. Feittirsdag er den siste dagen med fest før askeonsdag som er innledningen til den førti dager lange fasten.

Blåmandag
Blåmandag var dagen mellom fastelavnssøndag og feittirsdag og noen steder var det skrinn og dårlig mat denne dagen. Andre steder i Norge droppet man dette med skrinn mat og kalte dagen for fleskemandag i stedet. Eller er vel blåmandag i våre dager mest kjent som dagen etter hvilken som helst stor fest og kan opptre mange ganger i løpet av et år for enkelte.

Feittirsdag
På feittirsdag var det, enkelt og greit, om å gjøre å spise så mye som mulig. Feittirsdag er nok mer kjent under sitt fanske navn Mardi Gras, som handler om karneval. På engelsk kalles dagen Fat Thuesday og i Norge var dagen den siste av fastelavnsdagene.

21.februar – Kong Harald V
Kong Harald V fyller år

Askeonsdag
Askeonsdag er en kristen helligdag, som markere begynnelse på fastetiden. Fasten varer fra askeonsdag til påskeaften. Det er 44 dager, men siden folk ikke skal faste på søndagene blir fasten på 40 dager.

22. februar – Peter stol
Peter stol ble på folkemunne kalt Peter varmstein. Man minnes at apostelen Peter inntok biskopstolen i Antiokia.

24. februar – Mattismesse
Mattismesse ble feiret til minne om apostelen og evangelisten Matteus.

29. februar - Skuddårsdagen
2012 er skuddår. I følge gammel tradisjon kan jentene fri til guttene, og sier de nei, må de gi dem 10 par skinnhansker!