Merkedager i mars og april

Mars

8. mars – den internasjonale kvinnedagen
Dagen ble første gang markert New York i 1908. Den gangen kjempet kvinnene for stemmerett. I 1910 ble dagen vedtatt som en internasjonal kvinnedag. I Norge startet markeringen av 8. mars tidlig og i 1915 blant annet var feiringen stor. Fremdeles går mange norske kvinner i tog og de fleste gratulerer hverandre med dagen.

12 mars Gregormesse
Dagen er til minne om pave Gregor den store

17.mars St. Patricks dag
Irlands nasjonalhelgen St. Patrick feires over store deler av verden den 17. mars. Dagen er selvsagt stor i Irland, men også i USA og Australia hvor det lever mange med irsk opprinnelse.

21. mars Vårjevndøgn
Vårjevndøgn er dag og natt like lange over hele verden. Da står solen rett over ekvator. Vårjevndøgn er en betydningsfull merkedag.

25.mars Vårfrumesse – Maria budskapsdag
25. mars har hatt mange navn blant annet Vårfrumesse, Marimesse, Vårmesse, Maria bebudelsesdag. Nå heter den og er lagt til nær-meste søndag. Dagen markerer engelens besøk hos Maria, ni måneder før Jesu fødsel 25. desember.

siste søndag i mars– still klokken til sommertid
I Norge stilles klokkene en time frem den siste søndagen i mars. Nå er det sommertid frem til den siste søndagen i oktober.

April

1. april – aprilsnarr
Hvor og akkurat når aprilsnarr oppstod er det ingen som vet, men mye tyder på at vår form for aprilsnarr stammer fra Frankrike og en eller annen gang på 1500-tallet. Heldigvis for deg så kommer du mest sannsynligvis ikke opp i eksamen i dette, og da er det jo ikke så nøye helt nøyaktig hvor og når denne skikken kommer fra. Det viktigste er at du klarer å lure noen skikkelig.

Påsken
Påsken er en bevegelig høytid, den faller som oftest i april, selv om den enkelte år er over før april begynner. Første påskedag faller på en søndag mellom 22. mars og 25. april.

Palmesøndag

4. april Internasjonal dag for bevissthet rundt miner og minerydding
Dette er en av årets mange FN-dager som skal sette fokus på vikige områder og utfordringer. Miner krever mange liv rundt i verden også etter at krigene er over.

Skjærtorsdag

Langfredag

6. april Gamle vårfrumesse
En gammel norsk merkedag

7. april Verdens helsedag
Verdens helsedag er en av de viktigste FN-dagene.

Påskeaften

Første påskedag

9. april dagen i 1940 da Tyskland okkuperte Norge
Dagen blir minnet på mange måter på de ulike krigsskueplassene i Norge. Ofte blir den minnet med ordene ”Aldri mer 9. april” 9. april er en trist dag i norsk historie. De som har opplevd denne dagen glemmer den aldri. Rundt klokken ett om natten gikk flyalarmen i Oslo og tyske bombeangrep startet, Okkupasjonen skulle vare i fem lange år.

14. april Sommerdagen
14 april er selveste sommerdagen. Denne dagen starter sommerhalvåret. Det er definitivt en dag som er verdt litt feiring. Du kan spise rømmegrøt og hjelpe sola med å tine den siste snøen.

16. april Magnusmesse – Dagen for Norges eneste offisielle helgen
Magnus Erlendsson (ca. 1076-1115) ble født på Orknøyene nord for Skottland og var av norsk ætt. Han er den eneste av de gamle norske helgenen som har blitt kanonisert av paven.
Les mer om norske helgener >>

22. april Earth Day – Jordens dag
Jordens Dag i markeres i mange land over hele verden. Tradisjonen startet i USA i 1970. Denne dagen settes det på verdens miljøproblemer. I Norge blir ikke Jordens dag markert i noen særlig grad. Kanskje det er på tide å begynne?

23. april St.Georgs Dag – Dragedreperen George er Englands nasjonalhelgen
St. Georges Dag feires i mange steder der St. George er skytshelgen. St. George er forsatt svært populær i England der han er nasjonalhelgen. St. George feires også i blant annet Catalonia i Spania, Portugal, Georgia, Serbia og Bosnia. I England er St.Gerorges Dag også nasjonaldagen. Legenden om St. George forteller at han drepte en forferdelig drage i Lilleasia med en lanse og samtidig reddet en uskyldig jomfru.

23. april – Jørgensmesse – Norges svar på St. Georges Dag
George ble kalt Jørgen i Norge og Gøran i Sverige.

23. april Verdens bokdag
Verdens Bokdag er en av FN-dagene

25. april – Markusmesse – til minne om evangelisten Markus
Markusevangeliet er det eldste av evangeliene. Det legger vekten på det glade budskap.

30. april – Valborgsaften – heksenatt og vårfest i Sverige
Valborgsaften er dagen før Valborgsmesse og en kveld for feiring av våren med bål og mye bråk for Valborgsaften er også den kvelden heksene flyr til heksesabbat på Blocksberg i Tyskland.