Merkedager i mai og juni

Mai

1. mai – Arbeidernes dag
1. mai er arbeidernes dag. Hvert år arranger forskjellige samorganisasjoner eller lokale avdelinger av Landsorganisasjonen Norge med blant annet 1. mai-tog. Arbeidernes dag ble første gang feiret i Norge i 1890. Siden 1947 har 1. mai vært en offentlig høytidsdag.

1. mai – Gaukmesse (Gaukdagen)
På Østlandet var det i gamle dager vanlig å lytte for å høre gjøken for første gang. I gammel overtro ble det sagt at hørte man gjøken i syd ble det et godt år, men hvis man hørte den i nord ville man dø samme år.

2. mai – Marias berggang
Maria berggang eller maria besøksdag er til minne om at Maria, mens hun ventet på at Jesus skulle bli født, besøkte sin slektning Elisabeth, som var moren til døperen Johannes.

3. mai – Korsmesse
Korsmesse er til minne om at Jesu kors ble gjenfunnet i Jerusalem av den hellige Helena i år 320.

3. mai – Internasjonal dag for pressefrihet

 Første søndag i mai – Verdens latterdag

8. mai – FNs internasjonale minnedag for dem som mistet livet under andre verdenskrig

8. mai – Den internasjonale Røde Kors-dagen
Røde Kors-dagen feires den 8. mai. Dette var fødselsdagen til Røde Kors’ grunnlegger Henry Dunant. Dette ble vedtatt i 1938, men det var først i 1984 at merkedagen offisielt fikk navnet Røde Kors-dagen.

8. mai – Frigjøringsdagen 1945
8. mai 1945 kapitulerte Tyskland betingelsesløst og den andre verdenskrig var over i Europa. Norge ble atter et fritt land og aldri har landet sett en slik fest. Frigjøringsfesten som startet 8. mai varte i en hel måned og nådde sitt høydepunkt ved Kong Haakons hjemkomst til Oslo 7. juni.

15. mai – Hallvardsdagen
St. Hallvard er Oslo skytshelgen. Han feires 15. mai, riktignok ikke så veldig stor målestokk. Trolig legger datoen, to dager før 17. mai en hvis demper på festlighetene. Feiringen av St. Hallvard har imidlertid hatt en oppblomstring i den siste tiden. Folk i Oslo er i større grad oppmerksomme byen fortid i middelalderen og det er i Middelalderbyen feiringen er størst.

17. mai – Nasjonaldagen
17. mai er Norges nasjonaldag. Over hele landet går skoleelever i tog. Vi feirer at Norges grunnlov ble skrevet på Eidsvoll i 1814. Med flagg, bunad, korpsmusikk, is og glede er dette landets gladeste dag.

Kristi himmelfartsdag
39 dager etter 1. påskedag

18. mai . Eriksmesse
18. mai ble det feiret Eriksmesse. Erik var en svensk helgen som ble drept av svenske adelsmenn i 1160. Han ble ansett som martyr, og har vært dyrket i Sverige på samme måte som Olav den hellige i Norge, på grunn av underlige jærtegn som ble registrert etter hans død.

22. mai – Bjørnevåk
2. mai ble kalt Bjørnevåk. Ifølge folketroen skulle bjørnen komme ut av hiet den dagen. Men egentlig er ordet en forvansking av Bjarnvardsvaka. Dagen ble også kalt St. Bernhards messe i katolsk tid. Etter hvert mistet dagen sin betydning som festdag.

25. mai – Sådagen
I mange bygder nordpå var 25. mai begynnelsen på såtiden. Det var også en katolsk festdag folk flest hadde glemt navnet til, nemlig Urbani papae til minne om pave Urban 1.

Pinse

Juni

3. juni – Rasmusdagen
Rasmusdagen var en katolsk messedag til minne om Erasmus av Antiokia. Den ble også kalt Skoklefallsdagen, og man måtte være ferdig med våronna innen denne dagen.

7. juni – Unionsoppløsningen 1905
7. juni 1905 erklærte Stortinget at unionen med Sverige, som hadde vart siden 1814, var over.

9. juni – Kolbjørn med laksen
Høytiden Kolbjørn med laksen var opprinnelig en fest til ære for den katolske helgenen Kolumba av Iona. I Norge førte misforståelser til at høytiden ble kalt Kolbjørn med laksen. Man mente at denne dagen var starten av sommeren, for rundt disse tider begynte laksen å gå opp i elvene.

10. juni – Storbritannias nasjonaldag

17. juni – Botolfsmesse
Botolfsmesse ble feiret til minne om en engelsk munk som var svært populær i sin tid. I dag vet vi ingenting om munken, utover at han var svært godt likt. I Hedmark var det en vanlig tradisjon at jord som lå i brakk skulle harves og pløyes denne dagen.

Rundt 20. juni – Villblomstenes dag
Villblomstenes dag arrangeres hvert år i løpet av midten/slutten av juni. Det er flere arrangementer rundt om i byen denne dagen.

21. juni – Sommersolverv
Sommersolverv er midtsommer, det er det tidpunktet på året da sola befinner seg høyest over himmelsk ekvator. Sommersolverv flytter seg litt fra år til år og inntreffer 20. eller 21. juni.

23.-24. juni – Sankthansaften
Selve Sankthans eller Jonsok som dagen også kalles er den 24. juni, men det er helst Sankthansaften, 23. juni, vi feirer her i landet. Sankthans er til minne om døperen Johannes, men egentlig er det vel helst midtsommer og sommersolverv vi feirer denne dagen. 24 juni, St. Hansdagen var alminnelig helligdag inntil 1771, fortsatt er 24. juni fridag i enkelte norske kommuner

29. juni – Persok
Persok, Petersmesse eller Peter med gullnøkkelen er en messedag for apostlene Peter og Paulus.