Turvett

Fjellvettreglene

 

1. Legg ikke ut på langtur uten trening.

2. Meld fra hvor du går.

3. Vis respekt for været og værmeldingene.

4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.

5. Lytt til erfarne fjellfolk.

6. Bruk kart og kompass.

7. Gå ikke alene.

8. Vend i tide - det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og grav deg ned i tide.Norsk Folkehjelp ønsker en tiende regel: Legg ikke ut på fjelltur uten refleks

Løypevettreglene


Om vinteren fylles langrennsløypene opp med lanngrennsentusiaster. Skiløypene er for alle, enten du går på tur eller er ute på en treningsøkt. Her er ti regler for løypevett, så kan du og dine medskigåere få en tryggere opplevelse i løypa.


1: Vis hensyn og vær vennlig mot andre skiløpere.

2: Vær spesielt hensynsfull og oppmerksom mot barn og eldre.

3: Det er høyrekjøring også i skiløypa.

4: Den som kjører ned har forkjørsrett, den som kommer oppover må vike og gi god plass til de som kommer ned.

5: Den som kommer nedover en bakke må varsle, for eksempel ved å rope «Løype»!

6: På flatene må begge vike halv løype (ett spor), hold stavene ut til høyre.

7: Den som kommer bakfra har ikke forkjørsrett, men må gå forbi på utsiden.

8: Skiløpere som er ute på treningstur har ingen særrettigheter

9: Det er ikke god skikk å gå på bena i skisporet.

10: Hundeeiere må vise ekstra hensyn og ha full kontroll over hunden.

Kilde: Ut.no.

Sjøvettreglene


Når man ferdes til sjøs er det viktig at man respekterer vær og farvann men også andre båter. Det er laget noen sjøvettregler som kort oppsummerer dette.

1 Tenk sikkerhet.
2 Ta med nødvendig utstyr.
3 Respekter vær og farvann.
4 Følg sjøveisreglene.
5 Bruk redningsvest eller flyteplagg (det er påbudt med godkjent flyteutstyr til alle ombord.)
6 Vær uthvilt og edru (promillegrensen er 0,8 i båt)
7 Vis hensyn


Kilde: Sjøfartsdirektoratet

Førstehjelp A-Å


Når man er på tur med barn, er det ofte insektsbitt, solforbrenning og sårskader som forekommer. Det er også fort gjort å forstue eller brekke et bein når barna er aktive og gjerne klatrer i trær og fjell. Her har vi noen tips fra A til Å. Har du noen gode tips å dele med oss, send oss et tips på post@stormberg.no.


Bevisstløshet
Du må først undersøke om personen er bevisstløs, Rop, klyp, klapp. Sørg for at luftveiene er fri, og undersøk om personen puster. Trekk underkjeven frem, legg eget øre og kinn mot pasientens munn og nese. Se, hør og kjenn etter pust. Fjern sekret og fremmedlegemer fra svelg og munn. Reagerer ikke vedkommende bør medisinsk nødtelefon 113 kontaktes. Dersom den bevisstløse puster, legg den i sideleie samtidig som du beskytter nakken. Prøv å håndtere hode, nakke og overkropp som èn enhet. Kontroller at pasienten puster, og sjekk regelmessig at luftveiene holdes frie. Dersom den bevisstløse ikke puster, må hjerte og lungeredning iversettes.

Bilsyk
Syng. Å synge hjelper deg til å puste riktig. Det kan også hjelpe å tygge på en skrelt ingefærrot eller en tørr kjeks.

Brannsår
Nedkjøling så fort som mulig, og så lenge som mulig er regel nummer en. Kaldt/lunkent vann er det beste. Hold gjerne på i en halvtime. Etter det er det brannsalve og bandasjering som gjelder.

Brennesle
Brennesler svir. Smerten kan lindres ved å gni området med løvetann, groblad eller stilken fra brenneslen.

Brennmanet
Fjern trådene ved å gni forsiktig med tørr sand. Vask med vann og såpe (så varmt som mulig). En Xylocain-salve lindrer også.

Brudd
Bruddstedet holdes i ro i den stilling som gir minst smerte, og spjelkes (en støttebandasje som er avstivet med pinner, skistaver etc) i den stillingen. Brudd med feilstilling skal rettes opp så snart som mulig. Har du mistanke om brudd i rygg eller nakke må den skadde beveges minst mulig.

Brystsmerter
Ved brystsmerter er det viktig at den syke holdes i ro, og ikke er i fysisk aktivitet. Selv om det er kort avstand til nærmeste vei skal den syke bæres eller hentes på annen måte. Den syke må sitte i en behagelig stilling, oftest er halvtsittende stilling det beste, den syke må også holdes varm. Dersom en har Dispril (evt annet preparat som inneholder acetylsalisylsyre), kan dette løses opp i litt vann og gis til pasienten. Dette stoffet hemmer blodplatenes evne til å klebe seg, og kan derfor bidra til å redusere størrelsen på et hjerteinfarkt.

Fiskekrok
Ikke prøv å tre kroken baklengs ut igjen, mothakene kan skade vevet. Dra kroken videre gjennom fingeren, knip/klipp så av mothaken med en tang og trekk fiskekroken samme vei tilbake. Går ikke det, la kroken sitte og oppsøk lege.

Fjesingstikk
Stikk fra fjesing kan gi allergiske reaksjoner. Fjern piggen, og hold området hvor du er stukket i så varmt vann du klarer, helst 40-45 grader eller varmere. Har du ikke varmt vann, bruk kaldt vann med salmiakk. Fjesingstikk gjør fryktelig vondt, men etter en halvtime bør smerten avta med denne behandlingen. Ved vedvarende smerte eller allergiske reaksjoner, bør lege kontaktes.

Flis i fingeren
Hold fingeren i lunkent vann med grønnsåpe i 15 minutter. Er den enkel å få tak i, dra den ut med pinsett med en gang.

Flått
Det er viktig å sjekke seg nøye etter å ha vært i skogen om sommeren. Har du fått flått, må den fjernes så raskt som mulig. Bruk fingrene eller en pinsett, og dra flåtten ut. Det gjør ingenting om litt av biteredskapen sitter igjen. Prøv å få et bra grep så nær huden som mulig, uten å presse på kroppen slik at du presser smitteemnene inn i såret. Oppsøk lege dersom bittet omgis av en rød ring etter litt tid.

Forfrysning
Små forfrysninger behandles straks ved at den frosne huden varmes mot varm hud, for eksempel på magen eller under armene. NB! Ikke gni huden!

Forgiftning
Svært varierende behandling. Ring Giftinformasjonen på 22 59 13 00 .

Forstuing
Hev stedet som er skadet og hold det i ro. Er det foten, ta skoen av forsiktig og legg beinet opp, gjerne på noe mykt. Legg på en stram støttebandasje. Avkjøl med ispose, eventuelt en håndkle med isbiter. Om vinteren kan snø ig is brukes.

Fremmedlegeme i halsen
Det er forskjellig fremgangsmåte ved voksen og ved barn. Når det gjelder barn, hold barnet over den ene underarmen, eventuelt over kneet. Slå barnet i ryggen. Hvis dette ikke hjelper, må du gjøre brystkompresjoner. På voksne stiller man seg bak personen, grip rundt livet og knytt hendene opp i mellomgulvet. Klem til. Gjenta hvis ikke vellykket på første forsøk. På større barn bruk samme metode som på voksne, men vær forsiktig.

Gnagesår
Gnagesår er enkelt å forebygge med tape eller spesialplaster på utsatte steder. Spesielt smart hvis du har nye sko. Har du fått gnagesår, vask blemmene og klipp hull i dem nederst slik at væsken renner ut. Dekk til med plaster.

Hjertekompresjon
Ved drukning eller andre større ulykker kan hjertekompresjon være nødvendig. En god huskeregel på hvordan dette utføres er B-L-Å-B-B.

Bevissthet? Rop, rist, klaps. Er det reaksjon? Ja: Forlat BLÅBB. Undersøk for skader. Overvåk. Nei: Rop hjelp så kraftig du klarer. Gå videre i BLÅBB

Luftveier: Ta forsiktig ut blod, oppkast og fremmedlegemer fra munnen. Legg en hånd på pannen og en under haken. Bøy forsiktig bakover
Åndedrett? Se, hør og føl. Puster den skadde? Ja: Forlat BLÅBB. Legg i stabilt sideleie. Ring 113. Overvåk. Undersøk for skader. Nei: Ring straks 113. Gå videre i BLÅBB.

Brystkompresjon: Legg hendene dine oppå hverandre, midt mellom brystvortene. Trykk loddrett ned, 4-5 cm hver gang. Trykk 30 ganger.
Blås munn til munn: Åpne luftveiene Klem sammen neseborene. Blås rolig inn 2 ganger. Ta munnen bort mellom hver innblåsning. Fortsett med 30-2 til du får hjelp.

Huggormbitt
Selve bittet ses som to røde prikker med noen millimeteres avstand. Hold deg mest mulig i ro. Om mulig bør man helst fraktes på båre. Barn kan bæres. Ikke klem eller sug på bittstedet, la det være i fred. Huden blir rød og hoven rundt bittstikket, men hos voksne skjer det sjeldent mer. Barn kan bli svært medtatte og få symptoner på forgiftning. Selv om det sjeldent er farlig, bør alle som er bitt undersøkes av lege.

Kutt
Små kutt og sår renses med resnevæske eller såpe og rent vann, før man plastrer det. Større kutt og sår samt pulsåreblødninger stanses ved å legge en trykkbandasje på såret. Inntil man har fått på trykkbandasje presser man fingrene inn i såret dersom det dreier seg om en pulsåreblødning. Deretter må man få den skadde til lege for rensing og sying av såret.

Medisin mot det meste
Avledning er medisin mot mange små skader. Spesielt effektivt på barn og menn. Skrubbsår? Lag en lang nese: Lønnestreet får fantastiske farger om høsten. I tillegg slipper de ned noen små propeller som daler mot bakken. Hvis du deler dise propellene i to, kan du splitte dem i den ene enden, og lage deg en lang nese! Vips, så er skrubbsåret glemt.

Myggstikk
Krøll et groblad og gni mot stikket. Groblad finner du de fleste steder i Norge (en 10-15 cm lang, tynn grønn plante med små "knopper" og grønne blader nederst). Rens stikket med undersiden av et blad, legg så oversiden av et nytt blad mot såret.

Snøblind
Snøblindhet forebygegs enkelt med solbriller. Tilstanden er smertefull, men ikke farlig og går over etter noen dager. Symptomene kommer 6-12 timer etter at man har vært utsatt for det sterke lyset, ofte om kvelden eller natten. Det kan være sterke smerter i øynene, tårene renner, røde øyne, kjennes ut som man har sand eller rusk i øynene og plagene blir verre i lyse omgivelser. Unngå skarpt lys. Kontakt lege og få bedøvende øyedråper.

Solbrent
Har du ikke salve fra apoteket, kan du smøre på ketchup eller en halv tomat. Avkjølte kluter og håndklær kan også lindre. Mange anbefaler også alovera, både på tube eller fra en alovera plante. Området må beskyttes mot direkte sollys og smøres med fuktighetskrem.

Sommerdiarè
Hygiene er viktig, både din egen og matens. Har du først fått diarè, anbefaler WHO denne miksen: 1 liter vann, 1 teskje salt og 6 teskjeer sukker. Det finnes også tabletter på apoteket som kan hjelpe. Uansett er det viktig å få i deg mye væske.

Varsel i alpinbakken
Skjer ulykken i en skibakke bør du sette et par ski i kryss over ulykkesstedet. Det er et internasjonalt symbol om å være ekstra forsiktig.

vepsestikk
Fukt en sukkerbit med edikk og press mot stikket. En isbit eller lokalbedøvende salve vil også lindre svien. For å unngå å bli stukket bør man tørke issøl av barna, og unngå søte parfymer. Dersom personen er allergisk, eller har fått stikk i munnen eller på halsen, ring 113. Ring også dersom barnet har fått flere stikk.

Kilder: Stormberg Magasinet 2006, Villmarkslivs Førstehjelp feltguide, Norsk luftambulanse